Ecmain Tur ile Farkı Yaşayın
Umre'ye Gitme Şartları

İslam dininin kitabı olan ve yol göstericimiz olan Kuran-i Kerim’de “Gitmeye gücü yetenlerin Kabe’yi ziyaret etmeleri, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır” diye buyurulmuştur. Maddi ve manevi gücü yeten kişilerin kutsal topraklara gitmesi İslam’ın 5 şartından biri olarak farz kılınmıştır.

İmkanları elveren her Müslümanın kutsal toprakları ziyaret etmesi ve gerekli ibadetleri yapması Allah’ın (CC) insanlar üzerindeki hakkıdır. Umreye gitmek için şartlar nelerdir? Sorusuna detaylı ve kaynaklardan bulduğumuz sonuçlar ile cevapladık.

Umreye gitmek farz bir ibadet değildir. Ancak maddi durumu iyi olan ya da Kutsal topraklara yolu düşen Müslümanların umre yapmalarında büyük bir kazanım söz konusu olacaktır.

Tüm Müslümanların hayalli olan Umreye nasıl gidileceği, şartları, hangi durumların olduğunu sizler için bu yazımızda açıklıyoruz.

Kutsal topraklara gitmek isteyenlerin ve gideceklerin birçoğu umreye gitme şartlarının neler olduğunu bilmemektedir. Lakin bu kutsal yolculuğun belli başlı yasakları mevcuttur. Bu yazımızda kutsal toprakların şartlarından bahsedeceğiz.

Resulullah Efendimiz (s.a.v.) ;

\"Allah`a ve Âhiret gününe inanan bir kadının, yanında mahremi olmaksızın üç gecelik bir yola sefere çıkması helâl değildir.\" buyurmuşlardır.

Bazı mezheplere göre 1-2 gün veya 2-3 gece araların da değişse de Hanefilik mezhebine göre 3 günlük yol süresi söz konusudur.

45 Yaş altı bayanlar ve 18 yaş altı erkek çocuklar, yanlarında gidecek mahremi olmaz ise umre veya hac vazifelerini yerine getirmeleri yasaktır. Bu kişilerin yanında muhakkak 1. Derecen erkek akraba olmak zorundadır. 45 Yaş altı bir bayan evli ise mahremi eşidir. Bekar ise babasıdır. Babası ölmüş ise ağabeyi veya kardeşidir. Bu kişilerde yoksa amca veya dayısıdır.

45 Yaşını geçen bayanlar herhangi bir mahreme ihtiyaç duymadan tek başlarına umre veya hac vazifelerini yerine getirebilecekler.

Erkeklerde ise yaş sınırı 18’dir. Bu sınırın altındaki erkekler aynı düzeyleri taşıyarak mahremleriyle birlikte gidebilirler. 18 Yaşını geçtiği takdirde bu zorunluluk olmayacaktır.

Örnek vermek istiyoruz, 45 yaşın altındaki bir bayan evli olmasına rağmen eşi yanında gelemiyor ise eşi yanında gelmese dahi birinci dereceden diğer erkek akrabalarıyla beraber aynı tarihlerde gidip gelmek şartıyla bu kutsal vazifelerini yerine getirebilirler.

Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvaya göre, kadınların istemedikleri bir durumla karşılacak bir ortamın olmayacağından ve yol güvenliğinin tamamen güvenli olduğundan dolayı ve kafilelerin başında erkek din görevlileri olduğundan dolayı 45 yaş altı bayanların yanlarında mahrem olmadan gitmelerine fetva vermiştir.

Diğer şartlardan birisi ise kutsal görevini yerine getirecek kişi Müslüman olmalıdır. Çünkü umre sadece Müslümanlardan istenilen ibadetlerdendir. Müslüman olmayan kişinin umresi kabul olmaz.

Akli dengesi yerinde olmalıdır. Aklı dengesi yerinde olmayan kişiler iyi, kötü ve doğru, yanlışı fark edemeyecekleri için gitmeleri doğru değildir.

Yol güvenli olmalıdır. Eğer bir insanın zarar görmesi söz konusu olursa savaş (vb) umre vacip olmayacaktır.

Seyahat gerektiren ibadetlerin birçoğu, seyahate engel teşkil eden durumlarda bu durum vacip olmamaktadır. Umre seyahati için de herhangi bir sağlık gibi bir problem var ise, vacip olmayacaktır.

Umre yolculuğuna çıkacak Müslümanların yol güvenli olmalıdır. Kişinin maddi ve manevi bir zarar gelmesi söz konusu ise umre vacip olmaz. Savaş, bu duruma örnek verilebilmektedir.

Umre Vizesi İçin Gerekli Belgeler :

● En az 1 yıl geçerlilik süresi olan çipli pasaport

● Nüfus cüzdanının çift taraflı fotokopileri

● 2 adet biyometrik fotoğraf (Arka fonu beyaz olmalı)

● Menenjit aşı kartı (İlçenizdeki sağlık merkezlerinden temin edebilirsiniz.)

● Mahrem için ilçe nüfus müdürlüğünden temin edilmiş vukuatlı nüfus kayıt örneği